Lodsloven § 3

  1. § 3
    I denne lov forstås ved:
    1. 1) Gennemsejlingslodsning: Lodsning, der ikke er højsølodsning eller regionallodsning.
    2. 2) Højsøcertifikat: Et lodscertifikat til højsølodsning udstedt af en myndighed, der ifølge anbefaling af FN’s internationale søfartsorganisation (IMO) er kompetent hertil.
    3. 3) Højsølodsning: Lodsning uden for et lands søterritorium.
    4. 4) Landbaseret lodsning: Lodsning foretaget ved kommunikation fra land.
    5. 5) Lods: En person, der af Søfartsstyrelsen er certificeret til at lodse.
    6. 6) Lodscertifikat: Et af Søfartsstyrelsen udstedt bevis på, at indehaveren er legitimeret til at foretage nærmere angivne lodsninger.
    7. 7) Lodsfritagelsesbevis: Et bevis udstedt af Søfartsstyrelsen, der fritager et skib for lodspligt, hvis lodsfritagelsesbevisets indehaver fører skibet, og hvis lodsfritagelsesbeviset omfatter skibets type, kondition og det farvand, som skibet sejler i.
    8. 8) Lodsning: Rådgivning af skibets fører om navigering, sejlads og manøvrering, uanset om rådgivningen gives om bord på skibet eller ved kommunikation fra andet skib eller fra land.
    9. 9) Lodsningsområde: Det geografiske område, som en lods ifølge sit lodscertifikat er legitimeret til at lodse i.
    10. 10) Privat lodseri: Ethvert lodseri, der ikke er en del af Danpilot.
    11. 11) Regionallodsning: Lodsning af en sejlads eller en del heraf, som påbegyndes eller afsluttes i dansk havn, uanset om der under sejladsen skiftes lods.
    12. 12) Mindre havn: En havn, som havde en årlig fragtgodsomsætning de foregående 2 kalenderår på mindre end ½ pct. af den samlede godsomsætning for fragtskibsgods i danske havne i perioden.
    13. 13) Større havn: En havn, der ikke er omfattet af nr. 12.