Plantenyhedsloven §§ 26a-26c

  1. § 26 a
    Den, som forsætligt eller uagtsomt krænker en sortsejers ret til en plantenyhed, skal betale
    1. 1) et rimeligt vederlag til den forurettede for udnyttelsen og
    2. 2) en erstatning til den forurettede for den yderligere skade, som overtrædelsen har medført.
  2. Stk. 2.
    Ved fastsættelse af erstatning efter stk. 1, nr. 2, skal der tages hensyn til bl.a. den forurettedes tabte fortjeneste og krænkerens uberettigede fortjeneste.
  3. Stk. 3.
    I sager, der omfattes af stk. 1 kan der derudover fastsættes en godtgørelse til den forurettede for ikkeøkonomisk skade.
  1. § 26 b
    Med henblik på at forebygge yderligere krænkelser kan retten, såfremt der er nedlagt påstand herom, ved dom bl.a. bestemme, at et produkt, der krænker en beskyttet plantenyhed, skal
    1. 1) tilbagekaldes fra handelen,
    2. 2) endeligt fjernes fra handelen,
    3. 3) tilintetgøres,
    4. 4) udleveres til den forurettede eller
    5. 5) ændres på nærmere angiven måde.
  2. Stk. 2.
    Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse på materialer, redskaber el.lign., der primært har været anvendt til ulovlig udnyttelse af en plantenyhed.
  3. Stk. 3.
    Foranstaltningerne efter stk. 1 skal gennemføres uden godtgørelse til krænkeren og berører ikke en mulig erstatning til den forurettede. Foranstaltningerne skal gennemføres for krænkerens regning, medmindre særlige grunde taler herimod.
  4. Stk. 4.
    Ved en dom om foranstaltninger efter stk. 1 skal retten tage hensyn til forholdet mellem krænkelsens omfang, de beordrede foranstaltninger og tredjemands interesser.
  5. Stk. 5.
    Retten kan, såfremt der er nedlagt påstand herom, give krænkeren tilladelse til at råde over de i stk. 1 og 2 nævnte produkter, materialer, redskaber el.lign. i den tid, sorten nyder beskyttelse, eller en del af denne mod et rimeligt vederlag. Dette gælder dog kun, hvis
    1. 1) krænkeren hverken har handlet forsætligt eller uagtsomt,
    2. 2) foranstaltningerne efter stk. 1 ville skade denne uforholdsmæssigt meget og
    3. 3) et rimeligt vederlag er tilstrækkeligt.
  1. § 26 c
    I en dom, hvorved nogen dømmes efter § 26 a eller § 26 b, kan retten på begæring bestemme, at dommen skal offentliggøres i sin helhed eller i uddrag.
  2. Stk. 2.
    Pligten til offentliggørelsen påhviler krænkeren. Offentliggørelsen skal ske for krænkerens regning og på en så fremtrædende måde, som det med rimelighed kan forlanges.